Yemeklerde kullandığınız etlerin lokum gibi yumuşacık olmasını ve ağzınızda dağılmasını ister misiniz?
Et suyunu bırakmadan
Etlerin içinde kendilerine ait bir miktar, etin suyu dediğimiz bir su vardır. Et eğer bu suyu bırakırsa daha sonra tekrar içine alması mümkün olmadığından, et piştikçe kurumaya devam eder ve biz asla yumuşak bir et yiyemeyiz.
Bunun olmaması için yapmamız gerekenler öncelikle:
Tavuk eti, dana eti, kuzu eti fark etmez, diyelim ki kuşbaşı sote yapacağız. Etlerimizi doğradıktan sonra, tencerenin içerisine az miktarda yağ koyup, ya da yanmaz yapışmaz bir tava kullanıyorsak hiç yağ koymadan tenceremizi ya da tavamızı güzelce ısıtıyoruz.
Isıttıktan sonra bir tane et attığımızda Cızz diye bir ses duymamız gerekiyor. Bu sesi duyduğumuzda tava ya da tencere artık istediğimiz kadar ısınmış demektir.
Bütün etleri bu kabın içerisine atıyoruz. Ateşi hiç kısmadan etlerin rengi dönünceye kadar karıştırıyoruz.
Bu işlemin adı mühürlemedir. Yani, etlerin dışındaki renk hızla değiştiğinde suyunu içine hapseder ve sonrasında asla bırakmaz.
Bu aşamada sakın tuz kullanmayın. Tuz eğer ete tam bu aşamada değerse yine etin suyunu bırakmasına sebep olur.
Etlerimizin renkleri dönünceye kadar soteledikten sonra arkasından soğan, biber, domates ve ne sebze kullanıyorsak onları da ekliyoruz ve yemeğimizi pişirmeye devam ediyoruz.
İşte Lokum Gibi Yumuşak Et Pişirmek bu anlattıklarımızı uygulayarak mümkündür.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder