3 Ocak 2015 Cumartesi

Tarçın ve Faydaları


Tarçın ve Faydaları




Uzmanlar tarçının vücut ısısını dengelediğini söylemektedir. LDL (kötü kolesterol) seviyesini düşürürken iyi kolesterolün belirli değerlerde kalmasına yardım eder. Son yıllarda yapılan bazı araştırmaların sonuçlarına göre tarçın, kan şekeri düzeyini koruyarak insülin direncine karşı üstünlük sağlamakta ve obeziteyi önlemektedir. Çeşitli araştırmalar Tip 2 diyabet hastalarında tarçın tüketiminin olumlu etki yarattığı sonuçlarına sahip olmakla beraber bu hususta daha çok bilimsel çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Gıdalarda bakteri üremesine engel olan tarçını doğal bir gıda katkı maddesi olarak kullanmak mümkün. Demir yönünden zengin olan baharat, kandaki oksijenin hücrelere ulaşmasını sağlayan hemoglobin üretimini teşvik eder.
Kalsiyum içeriği ile kemikleri ve dişleri güçlendirir. Aynı zamanda lif ve manganez yönünden de zengin olan tarçın tuzun atılma sürecini hızlandırır, bundan dolayı kalın bağırsak kanseri riskini düşürür.
Kimyasal bileşenlerin kokularına karşı beynin verdiği psikolojik reaksiyon üzerine araştırmalar yapan Florida merkezli Chemoreception Bilimler Derneği (Association for Chemoreception Sciences) tarçın kokusunun veya yalnızca içerisinde tarçın bulunan yemekler tüketmenin beyin işlevlerini geliştirdiğini belirlemiştir. Yapılan çalışmada tarçın kokusu deneklerin dikkati arttırmış ve bilhassa bilgisayar başında çalışanlarda kısa süreli belleği geliştirdiği belirlenmiş.
Bir çay kaşığı (aşağı yukarı 7 gram) tarçın günlük demir ihtiyacınızın %4’ünü, kalsiyum ihtiyacınızın %8’ini, manganez ihtiyacınızın %68’ini, lif ihtiyacınızın %16’sını karşılamaya yeter.

Tarçının Faydaları 
1-  Tarçının faydalarından birisi idrarı ve adet kanını söktürmesidir.
2-  Soğuktan meydana gelen hastalıklar için bir şifa kaynağıdır.
3-  Gazları söktürür.
4-  Damarları açıcıdır. Damarda tıkanıklık meydana getiren maddeyi damardan çıkarır.
5-  Bağırsakları yumuşak tutar.
6-  Ruhsal sıkıntıları giderir.
7-  Hayvani ve nebati zehirlenmeyi önler.
8-  Gözleri cilalandırır, görmeyi kaliteleştirir.
9-  Nezleye, siroza, çarpıntıya, korkuya, vesveseye, deliliğe, böbrek ağrısına ve idrar zorluğuna karşı faydalıdır.
10- Ağız kokusuna karşı çok faydalıdır.
11- Kalbi güçlendirir, kalbe iyi gelir.
12- Karaciğer ve dalağın damarlarını açar.
13- Balgamdan dolayı meydana gelen ses bozukluklarını giderir, balgamı söktürür.
14- Fıtığı giderir ve yaralarda ki iltihaplanmayı yok eder.
15- Soğuktan kaynaklı adale (kas) ağrılarını/sıkıntılarını giderir.
16- Damla sakızı ile birlikte içilirse hıçkırığa iyi gelen besinler arasındadır.
17- Lapa biçiminde uygulanırsa el-ayak titremesine ve lekelere karşı faydalıdır.
18- Basuru önler, varsa da ağrısını keser.

Tarçın Nasıl Kullanılmalı ?
On gram tarçın bir bardak su ile kaynatılır, bal ile tatlandırılıp içilir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder